Betöltés...
ZSPSZ Erasmus
Erasmus

Erasmus beszámoló

A Zsámbéki Premontrei Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium mint az ország egyik egyházi szakképző iskolája a Premontrei Női Kanonokrend fenntartása alatt és annak részeként működik. Életünket a hagyomány és a folyamatos megújulás jegyében alakítjuk. Fontosnak tartjuk megőrizni az 900 éves premontrei rend és a 25 éves iskola tradícióit, ugyanakkor a folyamatos szakmai megújulás, az új utak keresése jellemzi 21. századi iskolánkat.

Két sikeres Erasmus+ projekt után (Milánó és Bécs) 2022-ben is részt vettünk a programban, aminek címe „Premontreis diákok Bécsben”. 

A projekt 3 hétig tartott 2022. szeptember 16-tól 2022. október 8-ig. Hét informatikus és öt vendéglátós diák dolgozott bécsi vállalatoknál a három hétben. A munkahelyek megfelelőek voltak, a tanulók jó munkakapcsolatot alakítottak ki főnökeikkel, akik rendkívül elégedettek voltak velük és sokat dicsérték őket. Idegen nyelvi készségük sokat fejlődött, sokkal bátrabban kommunikáltak angolul és németül, mint korábban bármikor. A terhelés a munkahelyeken nem volt egyforma, a tanulók többet és jobban kvalifikált munkákat is elbírtak volna, de alapvetően élvezték munkájukat és ügyesen feltalálták magukat az idegen környezetben.

A szállás nagyon jó volt, a hotel szinte Bécs szívében helyezkedett el, nem messze a Prátertől, kiváló közlekedési lehetőségekkel. A szobák jól felszereltek voltak, a wifi működött, a takarítás rendben ment. Közös megbeszélésekre esténként megkaptuk az ebédlőt, erre szükség is volt, a diákok szívesen számoltak be a nap történéseiről, és igényelték az esti beszélgetéseket is.

A bécsi kontaktunk sokat segített és szervezett, a diákok nagyon megszerették. Hétvégeken kulturális programok voltak, meglátogattuk a Hadtörténeti Múzeumot, egy Time Travel nevű többD-s interaktív VR múzeumi túrán vettünk részt, amely Ausztria és Bécs történetébe vezetett be minket, voltunk a Práterben és a schrönnburgi kastélyparkban.

A program maximálisan teljesítette küldetését, olyan készségeket és képességeket fejlesztett a diákokban, amelyekre ilyen helyzetben lehetőség van. Önállóság, tájékozódás, elfogadás, nyitottság, tolerancia, nyelvi készségek. A diákok jól érezték magukat, büszkék voltak a teljesítményükre, a helytállásukra. Mi is rájuk.

Ennek és a múltbeli programoknak pozitív hatása mai napig érezhető iskolánkban, motiváló mind diákjaink mind tanáraink számára. A mostani projekt abban segített, hogy tanuljunk tapasztalatainkból, és alkalmazzuk azokat a következő mobilitási projektekben, úgy, hogy még jobban felkészülhessünk a következő évtizedek kihívásaira.

Az intézmény versenyképességének javítása érdekében a tanulók interkulturális, szociális, nyelvi és személyiségfejlesztő kompetenciáinak fejlesztése a célunk, ennek érdekében valósult meg a projekt során a mobilitás.

A projekt eredménye a diákok közötti projektalapú együttműködés fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok fenntarthatóságának növelése. Az interkulturális közeg növeli a mobilitásban résztvevők szociális, szakmai és kulturális kompetenciáit, kommunikációjuk fejlődik. A tanulók motiváltabbak és eredményesebbek lesznek, ha nemzetközi kapcsolatokban vesznek részt.

Diákjaink jó hírét viszik iskolánknak helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. A sikeres pályázat nemcsak a helyi közvélemény számára kedvező, hanem a társadalmi elismertség is növekedhet közösségünkben. A nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező hallgatóink a magyarországi munkavégzés színvonalát is emelhetik, ráadásul az ERASMUS+ program egyre népszerűbbé válik, ahogy a mobilitás bővíti a résztvevők körét. 

Középtávon azt várjuk, hogy a sikeres projekt bátorítja a többi diákot a következő ERASMUS+ projektben való részvételre, ezáltal is biztosítva az iskola nemzetköziesítését.

Hosszú távon pedig azt, hogy iskolánk tanulói olyan szakmai tapasztalatokat szereznek, amiben a fiatalok helyes önismerettel, jó csapatjátékosként optimális vállalkozási kompetenciával állnak ellent a 21. század kihívásainak.

A projektet az Európai Bizottság támogatta a Tempus Közalapítványon keresztül.